[Video] B3ncana Alam Hanyutkan K4l4jengk!ng Ke Jalanan! K4l4jengk!ng Menyeraang Mesir, Ratusan Cedera.

[Video] B3ncana Alam Hanyutkan K4l4jengk!ng Ke Jalanan! K4l4jengk!ng Menyeraang Mesir, Ratusan Cedera.

 

Hujan batu serta ribut petir yang teruk melanda Mesir pada Jumaat lepas bukan sahaja membawa kerosakan kepada penempatan penduduk di Aswan, Mesir. Malahan, menghanyutkan haiwan berbisa iaitu k4l4jengking ke jalan-jalan dan perumahan.

3 individu dilaporkan men!nggal dunia akib4t s3ngatan haiwan berbisa tersebut yang memenuhi jalan dan rumah akibat dibawa r!but k3ncang. Menurut laporan BBC, pegawai kesihatan di Kawasan tersebut memaklumkan bahawa 450 individu lagi ceder.a akibat s3ngatan k4l4jengking.

B3ncana Alam Hanyutkan K4l4jengk!ng Ke Jalanan

Hujan batu dan r!but p3tir di kawasan berhampiran Sungai Nil agak teruk pada Jumaat. Ia menyebabkan k4l4j3ngking dih4nyutkan ke jalanan oleh hujan lebat.

Susulan itu, pegawai kesihatan agensi berita Al-Ahram memaklumkan dos tambahan antiven0m dibekalkan di pusat perubatan dekat kampung berhampiran pergunungan dan padang pasir.

Para d0ktor dialihkan tugasan daripada vaksinasi kepada mer4wat mereka yang terkena seng4tan k4l4jengking. Orang ramai digesa tinggal di rumah dan mengelakkan tempat yang mempunyai banyak pokok.

Mesir adalah habitat kepada 24 spesies k4l4jengking dan menempatkan k4l4j3ngking ekor gemuk iaitu antara spesies paling berb4haya di dunia. R4cun daripada ekornya boleh membu.nuh manusia dalam masa kurang daripada satu jam.

Gejala yang berkaitan dengan kesan r4cun itu adalah kesuk4ran bernafas, otot berkedut dan pergerakan kepala yang luar biasa. Antiven0m digunakan sebagai langkah pencegahan sebelum gejala timbul, tetapi hanya berfungsi apabila ia (gejala) mula bertambah bu.ruk.

Menurut berita terkini daripada New York Times, penduduk tempatan di Aswan memaklumkan 3 individu yang dikatakan men!nggal kerana sengat4n k4l4jengking adalah 3 orang askar yang terkena renjatan elektrik semasa banjir akibat wayar-wayar elektrik yang jatuh ke dalam air banjir.

Laman berita komuniti di Aswan di Facebook iaitu Nubia memberikan maklumat terkini mengenai keadaan di situ. “Ya Allah, selamatkan negeri ini.”

Diharapkan kr!sis akibat banjir dan lain-lain di negara tersebut dapat diselesaikan dengan segera. Semoga rakyat di sana juga diselamatkan daripada benc4na-benc4na dan seng4tan kalaj3ngking serta haiwan berb!sa.

Video:

Sumber : majalah sinar via thepostbd

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur Untuk cerita-cerita terkini

https://www.facebook.com/resepidapur1/?ref=pages_you_manage

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*