Inilah Wajah Yang Didakwa Keturunan Nabi Muhammad s.a.w Melalui Sayyidina Husayn, Anak Fatimah Dan Ali Ibn Abi Talib.

Inilah Wajah Yang Didakwa Keturunan Nabi Muhammad s.a.w Melalui Sayyidina Husayn, Anak Fatimah Dan Ali Ibn Abi Talib.

Inilah wajah keturunan Nabi s.a.w melalui Sayyidina Husayn, anak Fatimah dan Ali ibn Abi Talib. Cicit nabi ini anak kepada ulama besar kota Madinah, beliau ialah Sayid Yusuf Halim anak kepada Syeikh Jamil Halim Al-Husaini.

Nasab yang berkaitan dengan Nabi Muhammad shallallahualaihiwasallam mempunyai kira-kira 40 tahap, dan semua keturunan Nabi (perdamaian atasnya) secara amnya menghafal keturunan mereka kepada Fatimah anak perempuan Nabi (damai kepadanya) yang berkahwin dengan Ali bin Abu Talib, sepupunya.

Salasilah Zuriat Rasul bukanlah satu perkara yang dipandang ringan, di Indonesia sendiri terdapat Forum yang dipanggil Rabithah Alawiyah yang menjaga kesucian nasab seseorang yang betul masih merupakan keturunan Nabi (perdamaian ke atasnya). Jadi sangat prihatin tentang hal ini, setelah semua 1400 tahun tidak begitu lama, seorang sejarawan tahu persis itu.

Semua boleh direkodkan dalam tempoh masa itu. Bahkan Nabi sekali dalam hadisnya membayangkan bahawa zaman hidupnya dan hari kiamat hanyalah seperti dua jari (iaitu sangat dekat). Sesungguhnya dia adalah Nabi pada hari-hari terakhir, akhir dari nabi-nabi dan diutuskan kepada seluruh umat manusia.

Dalam kesusasteraan Islam, disebut bahawa Im4m M4hdi akan muncul pada hari-hari terakhir sebagai pemimpin yang adil, membawa orang-orang yang beriman kepada tentera dajj4l. Dan dijelaskan di dalam hadis bahawa nama Al M4hdi ialah Muhammad bin Abdullah, keturunan Nabi pada akhir zaman. Di mana dia dan prajvrit beliau pada akhirnya berjaya dalam kuasa ke-43, jelim4an ibl!s paling pamvngkas dan pasukannya, zi0n!s.

Sesuai dengan maksud namanya iaitu ‘The Blessed One’, Nabi Muhammad SAW adalah sebaik-baiknya sebagai makhluk ciptaan dan yang paling sempurna di antara semua makhluk Allah. Apakah ciri-ciri fizikal Nabi menurut mereka yang telah menyaksikan dan Hayati kontemporari dengannya?

Daripada Al-Barra, Beliau berkata: “Nabi adalah lelaki yang paling kacak di wajahnya, angkanya adalah yang paling sempurna, dia tidak tinggi tinggi dan tidak pendek.” (HR. Bukhari)

Daripada Abu Juhaifah bahawa beliau telah melihat Nabi solat di Bathha, di hadapannya ada anaz4h sebagai had, dalam hadis ini menyebut bahawa beberapa orang menyambut Nabi (perdamaian kepadanya) selepas itu menggosok telapak tangan Nabi di wajahnya, saya juga menyapa tangannya dan menggosok tangannya di muka saya, telapak tangannya lebih sejuk daripada ais dan lebih wangi dari minyak kasturi.”
(HR. Bukhari)

Ia boleh disimpulkandaripada banyak hadis, ciri-ciri Nabi adalah seperti berikut:

– Badan sederhana dan kukuh, Tidak tinggi dan tidak pendek.

– Warna kulitnya sederhana dan cerah, tidak terlalu putih dan tidak gelap.

Bentuk kepalanya cukup besar dan kuat.

Rambut tidak keriting, atau lurus, sedikit berombak. Tebal, sehingga had telinga.

Kening melengkung dan tebal.

Warna mata hitam dan bulu mata panjang. Lihatlah garis merah.

– Mulutnya sederhana, agak lebar.

– Giginya cemerlang putih dan agak sukar;

Mempunyai janggut hitam dengan rambut kelabu putih. Janggutnya nipis tetapi rata penuh ke pipi.

Bahu dan dada medan (lebar) dan kukuh.

– Pergelangan tangannya agak panjang, telapak tangan sejuk sejuk.

Jari dan jari kakinya tebal dan lentik memanjang.

– Telapak tangan dan kakinya agak lebar dan padat terkandung.

– Kawasan di sekitar bilah bahunya agak luas, dan kelihatan berkadar.

Mempunyai daisies kenabian di antara bilah bahu.

– Dada dan pinggangnya seimbang dalam saiz;

– Terdapat bulu halus yang tumbuh lurus di dadanya dan terus turun sehingga pusar;

– Bahagian-bahagian badannya kelihatan bersih dan berseri;

– Tumitnya langsing;

– Tapak kakinya agak melengkung dan bahagian atas adalah bentuk licin dan bagus.

Sesiapa yang bertemu Muhammad akan berkata, “Saya tidak pernah melihat orang seperti dia, baik sebelum atau selepas.”

Abu Hurayrah mengatakan bahwa Muhammad sangat tampan, seperti terbentuk dari perak. Abu Hurayrah belum pernah melihat orang yang lebih baik dan lebih tampan dari Muhammad, wajah yang terang seperti matahari dan tidak pernah melihat siapa pun secepat dia.

Seolah-olah tanah itu digulung oleh langkah-langkah Muhammad (perdamaian berada di atasnya) saat berjalan. Dikatakan bahwa Abu Hurayrah dan lainnya mencoba untuk mengimbangi perjalanan Muhammad dan tampaknya seperti ia berjalan santai.

Said al Jahiri mengatakan bahawa dia telah mendengar Abu Taufik mengatakan bahawa pada masa ini (pada masa itu) Tidak ada lagi orang yang pernah melihat Secara langsung Muhammad melihat kecuali dirinya sendiri dan Muhammad melihat mempunyai percintaan wajah yang sangat terang dan kedudukan yang sangat baik.

Ibn Abbas mengatakan bahwa gigi depan Muhammad sedikit berat tidak terlalu ketat dan ketika berbicara muncul berkilau putih.

Subhanallah, mujurlah sesiapa sahaja yang boleh bertemu dan berjabat tangan dengan daging keturunan Nabi.

Sumber: kabarnetizen.com Melalui Media Berita Dalam Talian

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini
Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*