Bukti Betapa Besar Kekuasaan Allah! 4 Keajaiban Geempa Bumi Dan Tsunami Palu

Bukti Betapa Besar Kekuasaan Allah! 4 Keajaiban Geempa Bumi Dan Tsunami Palu

 

TUKUL – Tukul gempa bumi memusnahkan semua bangunan tanpa pandang bulu. Selain itu, tsunami dan lumpur yang melanda beberapa kampung menambah jumlah mangsa yang terkorban.

Bukan sahaja kisah keajaiban mangsa yang terselamat daripada kematian, terdapat beberapa kejadian yang membuatkan kita teringat betapa hebatnya kuasa Allah SWT.

Kebiasaannya, gegaran gempa bumi dan tsunami boleh memusnahkan bangunan malah menjadi rata. Lalu bagaimana pula dengan masjid yang masih tegak berdiri, atau bangunan yang tidak runtuh hanya kerana ada kalimah Allah dan Muhammad yang tergantung. Mari kita lihat keajaiban berikut.

1. Masjid terapung yang berdiri teguh

Sama seperti Masjid Baiturrahman ketika digegarkan tsunami Aceh, perkara yang sama berlaku kepada Masjid Terapung Arwam Bab Al Rahman Palu yang pada asalnya menjadi ikon kota ini. Masjid ini terletak di pinggir Pantai Talise, tempat utama yang dilanda tsunami. Walaupun jambatan yang menghubungkan bangunan utama telah rosak, masjid ini masih teguh berdiri – walaupun tidak sestabil ketika mula-mula berdiri.

Anda perlu tahu bahawa masjid ini dibina sebagai penyelesaian untuk meminimumkan aktiviti hedonistik yang berlaku di sekelilingnya. Kekuatan masjid ini tentunya campur tangan Yang Maha Esa.

2. Dinding dengan kalimah Allah Muhammad yang tidak roboh

Jika masjid terapung itu masih belum tegak berdiri, maka kali ini bangunan yang merupakan sebahagian daripadanya seperti tidak disentuh bencana itu. Seperti yang dinyatakan dalam posting Instagram Newstijen, terdapat dinding penyembuhan yang tidak runtuh kerana terdapat lafaz Allah, Muhammad, dan tulisan kaligrafi Arab yang tergantung.

Sungguh menakjubkan melihat keadaan di sekelilingnya yang telah dihancurkan ke tanah – tanpa satu bangunan pun tinggal.

3. Al-Quran yang ditemui dalam runtuhan gempa palu

Al-Quran sebagai panduan umat Islam adalah kitab yang paling banyak dibaca. Ketika gempa bumi berlaku di Palu, sebuah al-Quran ditemui pada kedalaman 5 meter tertimbus di bawah tanah di Balaroa, Palu.

Anehnya, walaupun al-Quran ditemui di tanah basah, ia masih kering dan tidak rosak (masih bersih). Selain Al-Quran, kisah sedih juga diceritakan oleh seorang guru Al-Quran yang memungut Iqra’ dari puing-puing yang ditinggalkan gempa bumi lalu dijadikan bahan untuk mengajarkan bacaan Al-Quran kepada murid-muridnya.

4. Al-Quran yang menyelamatkan tuannya

Cerita ini sebelum ini dianggap sebagai tipuan. Bagaimanapun, ternyata selepas disahkan berita itu benar, malah diceritakan oleh tokoh yang mengalami sendiri kejadian itu, Ragiel Mu’alif. Ketika gempa bumi berlaku, dia dalam perjalanan ke masjid.

Sejurus selepas azan selesai, gempa bumi berukuran 7.4 pada Skala Richter menggegarkan Palu, diikuti air yang datang, memusnahkan banyak bangunan. Ajaibnya, Ragiel yang ketika itu terkena air memegang benda yang dipercayainya sebagai kayu.

Sebenarnya bukan kayu tetapi seekor buaya yang membawa Ragiel ke pantai. Ragiel sendiri yakin dia juga selamat kerana membawa al-Quran di dalam begnya.

4 cerita di atas bukan sekali dua ya kawan. Terdapat banyak bukti dan kesaksian daripada mereka yang diselamatkan oleh Allah daripada bahaya yang besar. Tidak terhitung jumlah rumah Allah yang tidak disentuh oleh bencana. Dan terdapat banyak mukjizat yang datang dari tulisan kalam Allah yang akhirnya utuh. Wallahua’lam.

Sumber: Facebook

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur Untuk cerita-cerita terkini

https://www.facebook.com/resepidapur1/?ref=pages_you_manage

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*