Status Terakhir “Bebaskan aku ya Allah Dari keinginan untuk dicintai, dipuji, dihormati, disanjung, diminta nasihat, didukung, popular” Pemergiannya Dicemburui Umat Islam Di Seluruh Dunia.

Status Terakhir “Bebaskan aku ya Allah Dari keinginan untuk dicintai, dipuji, dihormati, disanjung, diminta nasihat, didukung, popular” Pemergiannya Dicemburui Umat Islam Di Seluruh Dunia.

 

Kisah ini pernah tular pada awal tahun 2018 dan mendapat liputan meluas oleh media di Indonesia. Bukan kerana popularnya gadis tersebut, tapi kerana ‘pemergiannya’ dicemburui umat Islam di seluruh dunia.

Dua abangnya dijemput Ilahi ketika bersolat berapa tahun lalu, dan Khamis lalu, Aisyah Bahar, gadis cantik serta pintar menghembuskan nafas terakhirnya ketika membaca al-Quran di pangkuan bapanya pada usia baru 22 tahun.

Selepas selesai solat subuh berjemaah di masjid di kampungnya di di Kabupaten Bone dekat Makasar, Sulawesi Selatan, Aisyah membaca al-Quran, meminta bapanya membetulkan jika sal4h.

Minta diajarkan khalimah syahadah ketika baca al-quran

Ketika membaca surah Al-Mutaffifin, dia memeluk bapa, meminta diajarkan dua kalimah syahadah. “ Tiba-tiba ia memeluk saya, minta dipandu membaca syahadah. Selepas itu dia men1nggal dunia,” kata bapanya Andi Bahar Jufri menceritakan detik anak kelimanya itu men1nggal dunia 4 Januari 2018.

Menurut laporan portal Liputan6, Aisyah Bahar, gadis cantik dan rajin melakukan ibadat adalah lulusan Universiti Hasanuddin dan bakal memulakan pekerjaan dengan pasukan makmal penternakan di universiti berkenaan.

Menurut bapanya, pada malam menjelang kemat1annya, Aisyah yang dipanggil Ica, bangun menunaikan solat malam dan bersahur kerana akan berpuasa sunat keesokannya. “ Itu rutin biasa Ica, berpuasa Isnin dan Khamis. Ketika itu kami lihat keadaannya baik saja, tiada yang janggal,” katanya hari ini.

Ica, lulusan terbaik Fakulti Ternakan itu kemudian ke masjid untuk solat subuh berjemaah dan selepas itu meminta bapanya menemaninya membaca al-Quran, membetulkan bacaannya jika salah. “ Tidak pernah dia meminta ditemani seperti itu,” kata bapanya.

Menurut Andi Bahar, sebelum ini Ica mengadu sering s4kit kepala namun pemeriksaan doktor tidak menemukan sebarang mas4lah. Aisyah dikebvmikan di tanah perkub0ran Lembaga Dakwah Islam Indonesia (LDII) Moncongloe, Maros, Sulawesi Selatan, tidak jauh dari rumah keluarganya.

Dua abang Aisyah turut dijemput Ilahi ketika sedang beribadah

Menurut Andi Bahar yang mempunyai lapan anak, dua abang Aisyah, Andi Ibrahim dan Andi Astri, yang terlebih dahulu dijemput Ilahi juga men1nggal dunia ketika bersolat, beberapa tahun lalu. Menurutnya, Andi Ibrahim yang hafaz al-Quran, men1nggal dunia dalam keadaan sujud ketika bersolat sunat Tasbih pada Ramadan 2009.

Anak keduanya, Andi Astri, men1nggal dunia selepas selesai membaca tahiyat akhir ketika sedang bersolat malam di Pondok Gede, Jakarta, pada 2011. Andi Bahar berkata, dia reda menerima ketentuan Allah dan amat bahagia kerana anak-anaknya men1nggal dunia ketika sedang beribadat kepada Tuhan.

Tanda-tanda pelik sebelum ‘pemergian’ Aisyah

Sementara itu salah satu yang tak mungkin dilupakan Andi Bahar dan saudara-saudara Aisyah yang lain adalah saat Almarhumah meminta mereka berkumpul dan tidur dalam satu ruang bersama-sama di malam sebelum men1nggal.

Hal itu menurut Bahar tak seperti kebiasaannya. Bahar juga memberitahu bahawa ketika mahu berangkat dari Bone ke Makassar Aisyah sempat mencium kaki ibunya. Apa yang lebih mengejutkan adalah sebelum aj4l menjemputnya Aisyah dikatakan sempat menulis status di sebuah media sosial, LINE.

Seperti ditunjukkan oleh adik Almarhumah Andi Ade Ismail Bahar, Aisyah menulis doa yang sungguh menyentuh perasaan. Dalam status tersebut Aisyah meminta agar Allah SWT membebaskannya dari segala fitn4h dunia.

“ Bebaskan aku ya Allah Dari keinginan untuk dicintai, dipuji, dihormati, disanjung, diminta nasihat, didukung, popular. Dari ket4kutan untuk dihin4, dir3ndahkan, dic3muh, difitn4h, dilupakan, ditertawakan, dicurig3i”.

Allahu, ternyata pemergian Aisyah dicemburui seluruh umah Islam. Semoga kita semua turut diberi petunjuk untuk sama-sama bertaubat ke jalan Allah dan diberi peluang untuk bertemu Allah dalam husnul khotimah.

Sumber:bulletinmedia via Majalah-Harian.com

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*