Datuk Seri Najib Razak Menggesa Had Pengeluaran KWSP i-Citra Naik Ke RM10k

Datuk Seri Najib Razak Menggesa Had Pengeluaran KWSP i-Citra Naik Ke RM10k

Datuk Seri Najib Razak sekali lagi mengg3sa kerajaan agar menaikkan had maksimum pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menerusi skim i-Citra kepada RM10,000, berbanding RM5,000.

Membahaskan Bajet 2022 hari ini, Ahli Parlimen Pekan itu berkata, peningkatan had tersebut adalah sebagai skim pengeluaran khas terakhir memandangkan ia amat dituntut oleh rakyat kerana keperluan yang mend3sak akib4t pand3mik COV1D-19.

Menurut bekas Perdana Menteri itu, ada dalam kalangan mereka yang memerlukan modal untuk memulakan perniagaan kecil selain menyelesaikan tunggakan hut4ng.

“Mereka bukan suka-suka mahu keluarkan wang caruman mereka. Justeru, saya amat berharap had maksimum i-Citra dinaikan ke RM10,000.

“Sebagai mengimbangi pengeluaran ini, kerajaan perlu memberi keutamaan untuk memulihkan semula simpanan rakyat dalam KWSP,” katanya di Dewan Rakyatdi sini, pada Isnin.

Mengulas lanjut, Najib berkata, antara langkah yang boleh dilakukan termasuk membantu KWSP meraih pendapatan dengan memberikan projek-projek yang lebih lumayan dalam tempoh pasca COV1D-19.

“Oleh itu, ini selaras cadangan saya tadi, projek Bandar Malaysia perlu diberikan kepada KWSP dan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dengan syarat projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur – Singapura (HSR KL-SG) dikembalikan dengan konsep, asal yakni Singapura ke Bandar Malaysia dan tidak dari Johor Bahru ke KLIA,” ujarnya lagi.

Selain itu, Najib juga mencadangkan agar menaikkan semula kadar caruman bulanan majikan dan pencarum, selain mengesyorkan pembayaran dividen KWSP secara struktur berperingkat atau ‘multi-tier dividend structure’.

“Keadah bayaran dividen secara ‘multi-tier dividend structure’ ini perlu diperluaskan ke tabung-tabung simpanan lain seperti Amanah Saham Berhad (ASB), Amanah Saham Nasional (ASN) dan Tabung Haji agar matlamat merapatkan jurang pendapatan seperti yang disasarkan dalam Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) akan tercapai,” ujar bekas Menteri Kewangan itu lagi.

Dapatkan informasi menarik terkini di nzdigital, Terima Kasih.

Sumber:astroawani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*