“Saya tidak boleh mengabaikannya”,Saudara ini sanggup ber3nang untuk azan,solat di masjid

“Saya tidak boleh mengabaikannya”,Saudara ini sanggup ber3nang untuk azan,solat di masjid

 

Disebut dalam hadis Nabi s.a.w, “Tujuh golongan yang akan mendapat naungan Allah SWT pada hari yang tidak ada naungan kecuali naungan-Nya. Pemimpin yang adil, pemuda yang menyibukkan dirinya beribadah kepada Allah SWT, seorang yang hatinya selalu terikat dengan masjid, dua orang yang saling mencintai kerana Allah, berkumpul dan berpisahnya kerana Allah, seseorang lelaki yang diajak berzin4 oleh wanita yang kaya dan cantik, lalu ia menolaknya sambil berkata ‘aku t4kut kepada Allah’. Seseorang yang bersedekah dengan secara sembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diinfaqkan oleh tangan kanannya, serta seorang yang berzikir mengingati Allah dikala sendiri hingga mengalir air matanya.” (Sahih Bukhari, Hadis No 620).

Pemuda Cintakan Masjid

Mungkin intipati hadis ini menjadi suatu yang sangat terpateri dalam jiwa seorang pemuda yang juga imam di sebuah masjid di Bangladesh ini. Menerusi perkongsian video oleh Instagram Ilmfeed pada 1 Oktober ini, pemuda ini sanggup berenang ke masjid bagi menunaikan ibadah di situ kerana tidak sanggup membiarkannya kosong.

Tidak ada cara lain untuk ke mas.jid, beliau sanggup ber3nang meredah a.ir b4njir untuk sampai ke mas.jid. Apabila sebuah siklon besar melanda sebahagian Bangladesh, mas.jid di kawasan Satkhira ini dikelilingi ai.r ba.njir dan menyebabkan penduduk tidak dapat ke situ.

Ris4u mas.jid tersebut ditinggalkan tanpa aktiviti ibadah, imam muda ini pergi ke situ dengan menggunakan bot atau ber3nang apabila tiada perkhidmatan bot bagi memastikan beliau azan dan solat 5 kali sehari di mas.jid tersebut. Semenjak banj1r berlaku pada akhir September lepas, hanya beliau seorang diri yang solat di mas.jid tersebut namun sesekali ada seorang atau dua yang datang untuk solat di situ.

Ramai Tersentuh, Terinspirasi

Beliau berkata, “Kerana ini adalah sebuah mas.jid, saya tidak boleh mengabaikannya. Jadi, hingga hari ini saya melakukan azan dan solat di dalamnya kerana Allah.” “Kadang-kadang saya balik dari mas.jid untuk makan tengahari dan datang semula ke mas.jid. Saya bawa sedikit makanan dan bermalam di atas bumbung mas.jid.”

Melihat ruangan komen, rata-rata warga maya terinspirasi dan tersentuh hati. Ramai yang mendoakan beliau juga. Semoga tahap iman kita juga semakin bertambah dan terinspirasi untuk meningkatkan amal ibadah serta mendapat redha Allah SWT.

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*