Penjelasan Dan Bulan Dibayar BKP RM500 ‘One Off’, Tidak Melibatkan Sebarang Permohonan

Penjelasan Dan Bulan Dibayar BKP RM500 ‘One Off’, Tidak Melibatkan Sebarang Permohonan

Pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), dan antaranya termasuklah Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP).BKP pada asasnya adalah bantuan kewangan sebanyak RM500 secara ‘one-off’ diberikan kepada rakyat Malaysia yang kehil4ngan pendapatan akib4t terk3san dengan hamb4tan pand3mik.

Berikut adalah penerangan berkenaan bantuan ini: –

Kaedah Pelaksanaan

Dimaklumkan bahawa, BKP tidak melibatkan sebarang permohonan kerana ia akan diberikan kepada yang layak berdasarkan semakan data dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).Makanya, mereka yang kehil4ngan pendapatan dan data mereka telah direkodkan oleh pihak KWSP atau PERKESO akan meberima BKP ini.

Tarikh Pembayaran

Berdasarkan ucapan bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika membentangkan PEMULIH – pembayaran BKP akan dilaksanakan pada bulan OKTOBER 2021.

Timbalan Menteri Kewangan I, YB Shahar Abdullah juga ada menyatakan hal sama pada September lalu:

Bantuan Kehilangan Pendapatan (atau BKP) sebanyak 500 ringgit kepada pekerja yang kehilangan sumber pendapatan berdasarkan data KWSP atau PERKESO dalam tahun 2021 dengan implikasi kewangan sebanyak 500 juta ringgit pula dijangka disalurkan kepada penerima yang layak pada bulan Oktober kelak.”YB Shahar Abdullah.

Maklumat lanjut berkenaan BKP dan sebarang bantuan lain di bawah PEMULIH boleh dirujuk – DI SINI.

Dapatkan informasi menarik terkini di nzdigital, Terima Kasih.

Sumber:berikerja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*