Pemberian dos 3 dan penggalak akan mula dibagi minggu depan – Khairy

Pemberian dos 3 dan penggalak akan mula dibagi minggu depan – Khairy

Pemberian dos ketiga dan penggalak akan mula diberikan kepada petugas barisan hadapan dan golongan berisiko tinggi bermula minggu hadapan.Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata pemberian dos vaksin berkenaan akan bertumpu kepada golongan terbabit dahulu sebelum diteruskan kepada rakyat kebanyakan.
Dalam temu bual Agenda AWANI Eksklusif bersama Menteri Kesihatan sebentar pada Ahad, Khairy turut menjangkakan 80 peratus remaja lengkap divaksin menjelang akhir bulan ini

Dos penggalak akan mula diberi minggu hadapan – KJ

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) memberi kelulusan bersyarat bagi pemberian dos penggalak (booster dose) vaksin COV1D-19, Pfizer BioNTech, bagi golongan berusia 18 tahun ke atas.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan pada Jumaat berkata pemberian dos vaksin berkenaan akan dibuat sekurang-kurangnya selepas enam bulan dos kedua.Khairy sebelum ini telah mengesyorkan kepada kerajaan untuk membenarkan penggunaan kaedah campuran vaksin atau heterologi bagi pemberian suntikan penggalak COV1D-19.

Jelasnya, perbincangan berhubung perkara itu telah dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COV1D-19 (JKJAV).

Dapatkan informasi menarik terkini di nzdigital, Terima Kasih.

Sumber:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*