“Pemer.gian wanita tertua di malaysia”, Nenek berusia 128 tahun me’ninggal dvnia aki.bat s4kit tua

“Pemer.gian wanita tertua di malaysia”, Nenek berusia 128 tahun me’ninggal dvnia aki.bat s4kit tua

WANITA tertua di negara ini, Safiah Ujang berusia 128 tahun mninggal dunia aki.bat sa’kit tua di kediamannya di Kampung Seberang, Batu Hampar, Rembau, hari ini.Safiah yang dilahirkan pada 11 Februari 1889 mnghmbuskan na.fas terak.hir di sisi keluarga, jam 12 tengah hari tadi.

Cucunya, Mohammad Hafiz Abdul Ghani, 29, berkata, arwah neneknya sebelum ini menghidap sa’kit tua dan knser usvs.“Kesihatan nenek sema.kin mer0sot sejak tiga minggu lalu. €œNenek tidak boleh men.elan makanan pejal dan hanya menjamah buah yang lembut seperti limau serta mngga selain meminum susu,” katanya ketika dihubungi.

Dia memberitahu, jnazah neneknya selamat dikebmikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Seberang Batu Hampar, Rembau, selepas solat Asar.

Mohammad Hafiz berkata, walaupun tidak pernah menerima surat pengiktirafan sebagai wanita tertua di Malaysia namun perkara itu dimaklumkan pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Negeri Sembilan yang berkunjung ke rumah mereka beberapa bulan lalu.

Arwah meninggalkan seorang anak, Abdul Ghani Daud, 74, enam cucu serta 30 cicit.

Seorang wanita dikatakan tertua di Malaysia, Safiah Ujang yang berusia 128 tahun me’ninggal dunia akib.at sa.kit tua di kediamannya di Kampung Seberang, Batu Hampar, di sini, semalam.Safiah yang dilahirkan pada 11 Februari 1889 mnghmbuskan nfas tera.khir di sisi keluarga pada jam 12 tengah hari.

Cucunya, Mohammad Hafiz Abdul Ghani, 29, berkata, arwah neneknya sebelum ini mengh1dap sa.kit tua dan knser usu.s.

“Kesihatan nenek semakin merosot sejak tiga minggu lalu.“Nenek tidak boleh menelan makanan pejal dan hanya makan buah yang lembut seperti limau serta mangga selain minum susu,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, jenazah arwah dikebmikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 17, Chembong, di sini, selepas solat Asar.

Mohammad Hafiz berkata, neneknya tidak pernah menerima surat pengiktirafan sebagai wanita tertua di Malaysia, tetapi perkara itu dimaklumkan oleh pegawai Jabatan Pendaftaran Negara Negeri Sembilan yang berkunjung ke rumahnya beberapa bulan lalu.

Arwah meninggalkan seorang anak, Abdul Ghani Daud, 74, enam cucu serta 30 cicit.

Dapatkan infosmasi menarik terkini di nzdigital, Terima Kasih.

Sumber:terkiniviral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*